Pamätáte si časy, keď ženy pri umývaní podlahy liezli po zemi štvornožky? Našťastie, vďaka strapcovým a kapsovým mopom je táto éra už za nami. Prezradíme vám, kedy je vhodný na čistenie ten-ktorý variant. Zmienime sa aj o materiáloch, z akých sa mopy na umývanie vyrábajú a spresníme ich využitie.

Je všeobecne známe, že mopy na umývanie slúžia na odstraňovanie podlahových nečistôt. Ako však vybrať ten správny mop? Viete ale, aký je rozdiel medzi strapcovým a kapsovým prevedením? Kým prvý uvedený používame na umývanie a eliminovanie škvŕn, jeho kapsovú alternatívu volíme hlavne na zachytávanie suchých nečistôt.

Kapsové mopy na umývanie

Kapsový mop slúži predovšetkým na čistenie hladkých podláh a veľkých plôch. Obvykle sa používa na odstránenie prachu, vlákien a iných nečistôt, ktoré sa usádzajú na zemi napríklad pohybom ľudí a zvierat.

Tento nástroj využívajú hlavne profesionáli v oblasti čistenia. Títo oceňujú predovšetkým jeho praktickosť. Kapsové mopy na umývanie sú veľmi efektívne, pretože majú vysokú absorpčnú kapacitu. Vďaka väčším rozmerom a plochým prevedeniam urýchľujú čistenie, čím používateľom šetria ich čas.

Investícia do kapsového mopu šetrí taktiež náklady aj životné prostredie. Možno ho jednoducho oprať v práčke bez straty jeho čistiacich vlastností. Kvalitný kapsový mop by mal zvládnuť zhruba 200 pracích cyklov.

Trh ponúka rôzne systémy kapsových mopov – od suchých zipsov cez spony až po magnety. Vybrať si tiež môžete medzi hladkým alebo strapcovitým prevedením. Prvý uvedený je vhodnejší na leštenie, druhý na zachytávanie nečistôt.

Strapcové mopy na umývanie

Vynikajúceho pomocníka pri umývaní štruktúrovaných podláh a menších plôch zastupuje strapcový mop. Aj preto je výbavou nielen väčšiny domácností, ale aj nejednej upratovacej čaty na pracovisku.

Mopy na umývanie, ktoré majú strapcový charakter, sú určené na namáčanie. Vyznačujú sa regulovateľným dávkovaním vody a silným čistiacim účinkom.

Na trhu objavíte hneď niekoľko druhov strapcových mopov. Tieto sa líšia hlavne materiálom, z akého pozostávajú. Prím hrajú mopy z bavlny a z umelých mikrovlákien.

Bavlnené mopy na umývanie sú v porovnaní s ich mikrovláknovým variantom o niečo ťažšie na manipuláciu. Dobrý výsledok dosahujú pri čistení tvrdých podláh, napríklad mramorových. Ich nevýhodou je, že nevedia odvádzať vlhkosť. Aby nezanechávali na dlážke stopy, treba ich dobre vyžmýkať.

Mikrovláknové mopy ponúkajú dobrú odolnosť proti opotrebovaniu. Vyznačujú sa vysokou absorpčnou kapacitou. Výborne slúžia na všetkých podlahových typoch. Určite ich uprednostnite, ak je dlážka z materiálov, ktoré sa nekamarátia s vlhkosťou, napríklad z parkiet. Mikrovláknové mopy na umývanie totižto umožňujú rýchlejšie sušenie.

zdroj: kamiko.sk